Knowit Secures Blogg

Spetskonsulten med det stora hjärtat

Tove Lo farligast på nätet

mdc-2016_infographic_en-us_fnlDen årliga undersökningen Most Dangerous Celebrities, genomförd av Intel Security (McAfee), visar att artisterna Tove Lo och Zara Larsson placerar sig i topp på den svenska listan när undersökningen rankar de kändisar som det just nu är farligast att söka information om på nätet. Felix Kjellberg, känd som PewDiePie, och Måns Zelmerlöv följer tätt efter. Förra året toppades den svenska listan av självaste Zlatan Ibrahimovic.

Undersökningen visar att den som söker efter Tove Lo på nätet i lite drygt var tionde svarsalternativ möts av en adress som leder besökaren vidare till en hemsida som är skadlig. Genom att från sökresultat på nätet räkna ut ett procenttal kunde följande internationella topplista presenteras i undersökningen (se pressmeddelandet från Intel Security här):

Placering Person Procenttal
1 Amy Schumer 16,11%
2 Justin Bieber 15,00%
3 Carson Daly 13,44%
4 Will Smith 13,44%
5 Rihanna 13,33%
6 Miley Cyrus 12,67%
7 Chris Hardwick 12,56%
8 Daniel Tosh 11,56%
9 Selena Gomez 11,11%
10 Kesha 11,11%

Mest riskabelt, internationellt sett, är det alltså att söka efter den amerikanska komikern Amy Schumer där den som söker henne på nätet i ungefär var sjätte svarsalternativ möts av en adress som leder besökaren vidare till skadlig hemsida.

Den mest allvarliga formen av ett skadligt ingrepp är att en kod, ibland kallad trojan, automatiskt installeras i besökarens dator eller telefon. Trojanen söker sedan upp exempelvis identitetsuppgifter, kontoinformation och inloggningsuppgifter, men också privata bilder och filmer.

Secures säkerhetskonsult Per Hellqvist har uttalat sig kring problematiken. Uttalandet till TT Nyhetsbyrån har plockats upp av flera tidningar, bland annat AftonbladetSydsvenskan och Norran. Per menar att det ligger ekonomiska incitament bakom detta och betonar följande:

Per Hellqvist_880x880– Är det en jobbdator för ett stort företag, ja, då kan det bli intressant att söka företagshemligheter. Skurkarna utnyttjar det som för tillfället är populärt. Allt handlar om att kunna tjäna pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 14, 2016 by in Knowit Secure i media, Våra medarbetare.

Blogginlägg

Följ oss på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Skriv din mailadress här så får du alla nya blogginlägg postade till dig.

%d bloggare gillar detta: