Knowit Secures Blogg

Spetskonsulten med det stora hjärtat

Mia Mörk i Ny Teknik: Därför ökar ransomware

ska%cc%88rmavbild-2016-12-06-kl-14-12-02-kopia

I en artikel i Ny Teknik kommenterar säkerhetskonsulten Maria ”Mia” Mörk nyheten om att hackare nyligen lyckats knäcka säkerhetssystemet hos spårvagnsbolaget San Francisco Municipal Railway. Attacken var en ransomwareattack, det vill säga en attack där skadlig kod låser användarens tangentbord, dator eller mobil för att hindra personen  från att komma åt sin data till dess att en lösensumma betalats. Genom att ta sig in i systemet kunde hackarna kontrollera både spärrar och biljettförsäljning.

Kravet från hackarna till staden San Francisco var att betala en lösensumma på 100 bitcoins, motsvarande mer än 600 000 svenska kronor, annars skulle de behålla de dekrypteringsnycklar som utfärdats för att låsa upp systemet igen. Securekollegan Mia Mörk är övertygad om att vi kommer kunna se en liknande attack även i Europa och Sverige. Flera rapporter pekar på en tydlig trend: antalet ransomwareattacker ökar.

– En betydande orsak till att vi ser alltmer intrång av den här det typen just nu är att fler och fler maskiner kopplas upp mot nätet, i takt med att Internet of Things får ett större genomslag i samhället.

Ransomwareattacker är enligt henne ett reellt hot idag och infrastruktur är högintressant för en viss typ av hackare. Ett exempel är trojanen Blackenergy, som användes i en attack mot elbolag i Ukraina i fjol. Intrånget ledde till att runt en miljon kunder stod helt utan el i några timmar, berättar Mia.

En stor drivkraft bakom ransomwareattacker är av ekonomisk karaktär, helt enkelt att tjäna snabba pengar genom att ta över privatpersoners och företags datorer. Hur pass avancerade tekniska kunskaper som krävs för att kunna utföra en attack varierar. Mia betonar att det beror på målet och vilket sorts system det gäller.

– Det finns vissa sajter där det går att köpa den här sortens hackertjänster. Men är man ute efter att ge sig på infrastruktur eller en stat behövs det ofta högre kompetens, och att man jobbar med att angripa målet under en längre tid.

Mia ger i artikeln tre tips för att skydda sig mot ransomware:
– Klicka inte på länkar som ser suspekta ut i mail.
– Var noga med att alltid uppdatera system och säkerhetsprogramvara, det gäller för såväl privatpersoner som företag.
– Se till att spara kopior, det vill säga backuper, på ditt innehåll. På så sätt kan du återställa ditt system om du har blivit utsatt för en attack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on december 6, 2016 by in Knowit Secure i media, Våra medarbetare.

Blogginlägg

Följ oss på Twitter

Skriv din mailadress här så får du alla nya blogginlägg postade till dig.

%d bloggare gillar detta: